Hälsofrämjande arbetsplatser

Skapa en hälsofrämjande arbetsplats

Att systematiskt arbeta med friskfaktorer i organisationen är ett strategiskt och långsiktigt sätt att skapa en hållbar och hälsofrämjande arbetsmiljö.
OSA står för Organisatorisk och Social Arbetsmiljö, och i OSA-föreskrifterna (AFS 2015:4) beskrivs att målen ska syfta till att främja hälsa och öka organisationens förmåga att motverka ohälsa.

Att arbeta främjande innebär att aktivt stärka och utveckla faktorer som bidrar till en god arbetsmiljö. Att skapa förutsättningar för hälsa, engagemang och välmående hos medarbetarna. När vi fokuserar på det som fungerar bra och hur vi kan förstärka dessa faktorer bygger vi en arbetsplats där medarbetare utvecklas, mår bra och presterar bra.

Utgångspunkten är ett salutogent förhållningssätt
Ordet salutogenes betyder ”hälsans ursprung”. Vad är det som får oss att må bra? Vad bidrar till att vi bibehåller hälsan och till och med förbättrar den?
Det innebär att vi fokuserar på de faktorer som skapar och stärker hälsa. Att identifiera och beskriva faktorer som bevarar hälsa, vad kan förbättras? Att se hälsan som en resurs- både hos individen och i verksamheten.

KASAM- Känsla av sammanhang
Ett synsätt som är en viktig grund som visar att när människor upplever begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet i sitt arbete, ökar både välmående och engagemang.
Som ledare handlar det om att skapa förutsättningar där medarbetare känner sig trygga, delaktiga och motiverade.
Meningsfullhet– är den mest avgörande faktorn för en stark KASAM. En känsla av att det man gör är viktigt och att det finns en motivation att engagera sig i livet och arbetet.

När dessa tre komponenter är starka upplever individen en hög känsla av sammanhang, vilket bidrar till bättre hälsa och välbefinnande.

Organisationshälsa innebär att organisationen och dess medarbetare mår bra och fungerar över tid – att det finns tillräckligt med resurser för att klara uppdraget och de krav som ställs, samt för att kunna förverkliga organisationens mål.”
Jan Winroth, 2022 universitetslektor i pedagogik och hälsopromotion

Att leda för en hållbar arbetsmiljö innebär att förstå sambanden mellan förändring, lärande, delaktighet, motivation, trivsel och verksamhet. Genom att arbeta med dessa områden kan vi:

  • Skapa en kultur där utveckling och förändring drivs effektivt och hållbart.
  • Stärka medarbetares motivation och engagemang genom tydliga mål och delaktighet.
  • Bygga en organisation där människor och verksamhet växer tillsammans.

Hur gör vi?
Ett systematiskt och strategiskt arbete med arbetsplatsens struktur och kultur är avgörande. Det innebär att ha rätt verktyg för att analysera, styra och utvärdera insatser på individ-, grupp- och organisationsnivå – arbeta med friskfaktorer. En ledare bidrar till att människor lyckas och mår bra på jobbet. Om det finns en ledning med intresse för ett främjande synsätt och en vilja att utforska verksamhetens framgångsfaktorer, skapas förutsättningar för att både människor och arbetsgrupper kan prestera bra och trivas på arbetet, vilket i sin tur är värdeskapande för både individer och verksamhetens lönsamhet.

Friskfaktorer som bidrar till verksamhetens mål

Tydliga mål och visioner. Gott ledarskap.
Delaktighet och medarbetarskap. Kommunikation och feedback.
Balans mellan arbetsbelastning och återhämtning.
Kompetensutveckling och karriärmöjligheter.
Systematiskt arbetsmiljöarbete.

Ett sätt att arbeta systematiskt

1. Skapa en gemensam förståelse
2. Analysera nuläget
3. Formulera mål och strategier
4. Implementera åtgärder
5. Följ upp och justera

Genom att integrera med dessa faktorer skapar vi inte bara en arbetsplats där människor mår bra – vi bygger också en verksamhet som är rustad för framtidens utmaningar och möjligheter.